Història

 

En Barcelona fa 19 anys, en un context molt sensibilitzat respecte a les necessitats de la infància i de la família, va nàixer el primer Espai Familiar d’Espanya: "la casa dels colors”, patrocinat per la Fundació Van Leer des de l’inici i continuat sense interrupció per l’Ajuntament de Barcelona.

Varem tindre ocasió de visitar-lo l’any 1992 i era tan valuosa la seua aportació als infants, a les famílies i al Districte de la Zona Franca on es situava, que no ens va sorprendre la llarga llista d’espera que tenia ja. 

Des de 1997, amb el desig de compartir i posar a disposició de l’alumnat del Cicle Superior d’Educació Infantil les experiències de Barcelona, organitzavem tots els anys visites amb els alumnes de Castelló i província a l’Espai Familiar “La casa dels colors” de Barcelona.

Cada promoció d’alumnes ixía d’allí amb l’anhel de crear un Espai Familiar similar al seu poble.

Nosaltres també ho desitjavem; també teniem l’anhel de crear un Espai Familiar al nostre poble; però, a pesar de ser  rebuda amb interès la proposta pels diferents organismes als quals ho presentavem, ens havíem trobat amb dos inconvenients: faltava pressupost i calia algú que elaborara el projecte.

La voluntad d’oferir un Espai Familiar al nostre poble, l’objectiu de crear llocs de treball per als Tècnics Superiors en Educació Infantil que formavem, i l’oportunitat de compartir la nostra experiència en el terreny de l’Educació Infantil, la Pedagogia i la Psicologia, (gràcies als anys de treball dins i fora de la Comunitat Valenciana, en Barcelona, en Suïssa i en Anglaterra), es van conjuminar l’any 2005 per a dur a terme un projecte llargament desitjat.

El 31 de gener de 2005 l’Obra Social de CaixAlmassora, amb un rol ací semblant al de  la Fundació Van Leer a Barcelona, va donar suport a la idea de crear un Espai Familiar en Almassora; nosaltres varem elaborar el projecte i varem poder implementar la primera edició d’abril a juny de l’any 2005 al nostre poble. 

 

 

 

 

 

Recordant el primer Espai Familiar de Barcelona “La casa dels colors” i, per tal de ressaltar el nom del lloc on va començar el primer Espai Familiar, (Obra Social de CaixAlmassora), va sorgir el vincle: “La Caixa dels Colors”. Un objecte, la caixeta de colorins, molt lligat a l’activitat infantil.

L’excel·lent acollida de l’experiència pilot de l’any 2005 per part de tots els participants va permetre continuar-la gràcies al patrocini conjunt de l’Obra Social de CaixAlmassora i l’Ajuntament d’Almassora els cursos 2005-2006, 2006-2007, 2007-2008 i, des de la cinquena edició, curs 2008-2009, també la Diputació Provincial  de Castelló subvenciona l’Espai Familiar “Caixa dels Colors”.